Gospodarstwa domowego

 

Pracownia gospodarstwa domowego przygotowuje uczestników do samodzielności w życiu codziennym poprzez naukę przyrządzania posiłków, bezpiecznego posługiwania się sprzętem i przyborami kuchennymi, dokonywania prostych zakupów. Zaznajamia z zasadami higieny ogólnej. W pracowni gospodarstwa domowego przygotowywane są posiłki dla wszystkich uczestników WTZ. Celem pracowni jest:

  • nauka kultury spożywania posiłków,
  • wykonywanie czynności pomocniczych (obieranie, krojenie, smarowanie, itp),
  • przygotowywanie prostych posiłków (np. kanapki),
  • korzystanie z przepisów kulinarnych,
  • dokonywanie zakupów,
  • wykonywanie prac porządkowych (zmywanie naczyń, dbanie o czystość sprzętu gospodarstwa domowego, utrzymywanie czystości zarówno w pracowni jak i na stołówce i w toalecie,
  • posługiwanie się różnymi urządzeniami gospodarstwa domowego (kuchnia elektryczna, zmywarka do naczyń, frytkownice, kuchenka mikrofalowa, pralka automatyczna), na miarę indywidualnych możliwości każdego z nich.

Bardzo istotne jest wykształcenie nawyku zachowania bezpieczeństwa podczas posługiwania się narzędziami ostrymi, używania sprzętu mechanicznego i w czasie gotowania, smażenia itp. oraz higieny przygotowywania posiłków. Pracownia ma na celu doskonalenie umiejętności kulinarnych z naciskiem na zdobtywanie umięjętności niezbędnych do podjęcia pracy zarobkowej.